Er du lærer i grundskolens 0-3 klasse, der vil forberede materialer til vikartimerne? Eller er du vikar i indskolingen, der søger inspiration til de timer du skal undervise i, så læs med her.
For at få motiverede og engagerede elever og samtidig have fokus på et fagligt indhold og elevernes forskellige faglige niveauer, også i vikardækket undervisning, er det en fordel at have forskellige opgaver og aktiviteter i baghånden.
At forberede en mappe med forskellige opgaver, er en god idé både til vikarer, men også som lærer, til fx en dag, hvor overskuddet ikke er så stort, eller omstændigheder gør at den forberedte undervisning ikke kan gennemføres – se eksempler på vikarmaterialer her.
Der kan være forskellige forventninger til vikarens forberedelse af undervisningsopgaver afhængigt af fx skole, klasseniveau og vikarens faglige baggrund. Gør det derfor nemt for vikaren at være vikar i din klasse.
Når du som lærer vil sikre dig, at eleverne i din klasse bliver aktiveret med faglige opgaver, når der er brug for en vikar, så vær godt forberedt. Lav en vikarmappe, evt. sammen med din makker, med undervisningsmaterialer til både dansk og matematik. hvor opgaverne er lette at gå til og har et præg af at være både sjove og lærerige.
Hvordan laver du en vikarmappe?
En mulighed er at købe forskellige træningshæfter, kryds og tværs og skriveopgaver. Printe et eksemplar ud af hver opgave og sætte dem i en vikarmappe. Vikaren kan vælge en eller flere af opgaverne, som der skal arbejdes med i vikartimen.
En anden og nemmere måde er at købe et opgavesæt med vikarmaterialer, der består af 25 forskellige dansk- og matematikopgaver. Vikarmaterialerne indeholder også en afkrydsningsliste, så vikaren kan notere hvilke opgaver der er brugt hvilke dage. Hermed har du mulighed for at følge med i hvilke opgaver eleverne laver og supplere mappen op med nye opgaver.
Undervisningsmaterialerne i vikarmappen er ikke kun sjove og interaktive, men kan også hjælpe med at styrke elevernes danskfærdigheder inden for stavning, læsning og forståelse af tekster. Det kan fx være opgaver som krydsord, læs sætningen og find det rigtige ord, skriv den rigtige vokal mm.
Alle opgaverne i vikarmappen er nemme for eleverne at gå i gang med, og gør det nemt at være vikar i indskolingen.
Træningshæfter og krydsord til en vikarmappe
Træningshæfterne er gode, fordi de indeholder flere forskellige typer opgaver, der kan tilpasses elevernes niveau – med eller uden hjælpeord. Når du som vikar bruger træningshæfter i undervisningen, kan du vælge de opgaver, der matcher det emne, klassen finder sjovt at arbejde med, fx træningshæfte med monstre, pirater eller årstiderne. Disse opgaver kan udfordre eleverne til at anvende staveregler, grammatik og samtidig øge ordforrådet.
Opgaver med kryds og tværs er en sjov og interaktiv måde at træne stavning og ordgenkendelse på. Når du introducerer krydsord i undervisningen, kan du lade eleverne løse opgaverne sammen med en makker. Dette fremmer samarbejde og kommunikation blandt eleverne samtidig med, at det styrker deres ordforråd og læsefærdigheder. Her kan du finde et bredt udvalg af krydsogtværsopgaver, der passer til forskellige temaer og sværhedsgrader.
Skriveopgaver er en god måde at udvikle elevernes skriftlige færdigheder på. Ved at give eleverne opgaver, der udfordrer dem til at skrive korte historier, sætninger eller andre former for tekster, kan du hjælpe dem med at udvikle deres skrivekompetencer og kreativitet.