Værd at vide om indskolingen – få svar på de oftest stillede spørgsmål om indskolingen og få klare anbefalinger til undervisningsmaterialer.
Hvilke klasser er indskoling?
Grundskolen (0-9 klasse) er inddelt forskelligt fra skole til skole. Indskolingen er en betegnelse for de yngste klasser, typisk 0-3. klasse, men nogle gange også bare 0-2. klasse. Mellemtrinnet 4 (5)-6 og udskolingen 7 (6)-9. klasse.
Hvad betyder indskoling?
Som nævnt ovenfor er det en betegnelse for folkeskolens mindste klasser.
Hvad laver man i 0. klasse?
I 0. klasse arbejder man med sprog på forskellige måder, både igennem samtale, fortællinger, skrivning og læsning. Der arbejdes også med sproglig bevidsthed, hvor eleverne lærer bogstavernes navne, form, lyd og ofte også et håndfonem. Eleverne skal kunne ”lege” med rim, bogstavlyde, ord og sætningsdannelse. De begynder så småt at læse små tekster.
Hvad skal man kunne, når man starter i 1. klasse?
Det vigtigste man skal kunne, når man starter i 1. klasse er alle bogstavernes navn, lyd og form. Som regel laves en ny hurtigt gennemgang af alle bogstaverne, men de skal helst sidde fast. Arbejdet med sprog og sproglig bevidsthed fortsættes som i 0. klasse, og der udvides med mere litteraturarbejde.
Hvad laver man i 2. klasse?
Udover det sproglige arbejde, arbejdes der med grammatik, staveregler, læsestrategier.
Hvad laver man i 3. klasse?
Som ovenfor og med kompetence målene: Læsning, Fremstilling, Fortolkning og kommunikation. I 3. klasse skal eleverne kunne arbejde med egne tekster, der både indeholder billeder og tekst.
Undervisningsmaterialer til indskolingen
Skriveopgaver indskolingen, hvilke kan anbefales?
Det er en god idé at arbejde systematisk med skrivning i indskolingen. Det er vigtigt at eleverne får afprøvet deres hypoteser om at sætte bogstaver sammen til ord, sætte ord sammen til sætninger, og ikke mindst at sætte sætninger sammen til en tekst. Det vil være godt at arbejde med staveregler og grammatik i elevernes egne tekster, da undervisningen bliver mere vedkommende. Her kan guided writing være et godt bud idet metoden er struktureret, og giver god mulighed for at arbejde med staveregler, sprog og grammatik med udgangspunkt i elevernes egne tekster.
Opgaver til indskolingen i dansk, hvad kan anbefales?
Alle vores tema- og træningshæfter. De kunne også være aktuelle, hvis en lærer fx har planlagt fravær. Det er nemt vikar materiale, lige til at gå til.
Du kan finde tema- og træningshæfter her
Hvordan arbejdes med navneord i indskolingen?
Når eleverne har lært hvad navne-, udsagns- og tillægsord er, skal de træne en masse for at kunne bruge dem. Det kan fx gøres i arbejdet med guided writing. Også ”ordklassetræning på kryds og tværs”, ”Danskopgaver til 5 dage nr. 2”, ”Navneordsstafet”, ”Stjerneløb navneord” og ”Træn ordklasseendelser” vil være gode i træning af ordklasserne, måske særligt navneord.
Sparring med dansklærer
Er du forælder og har du brug for hjælp til at finde de bedste undervisningsmaterialer? Nu har du mulighed for at booke sparring med dansklærer og læsevejleder Pernille Terkelsen. Her kan du blandt andet få hjælp til valg af materiale, danskaktiviteter og planlægning af litteratur-, læse- og skriveundervisning.
Bestil sparring med dansklærer her